Wednesday, December 15, 2010

Jom Berpacaran..oopsss

Assalamualaikum..

Amacam tajuk, tak boleh blah kan,hehe.. Jom Berpacaran dengan Ben Ashaari, oopss.. Sila jangan buat skandal di sini yea.. Jom kita berkenalan kembali..hehe

Sebenarnya saya nak join segmen yang di anjurkan oleh BA, 'I nak kawen dgn u yer'.. oopss, skandal lagi di sini. Maaf yea, sang isteri.. (^_^)y

Yang sebenar-benarnya ialah segmen 'I follow u yer..'

Terus ke pangkal persoalan yang haru di jawab untuk segmen ini ialah:

  1. Bila mula buat blog?
27 April 2010 - that my besday..
  1. Jumlah follower sekarang ini..
Alhamdulillah, adalah dalam 21 orang. Berkat segmen BA yang dulu
  1. Brape trafik harian
hari ni 11 je
  1. Sehari brape entri?
hari ni 2,hehe.. satu pencapaian yang baik
  1. Berikan satu blog yang best korang suka baca ..
blog HNSZLKH
 
p/s: hopefully boleh lepas & tersenarai dalam list BA

Kisah Katak

Assalamualaikum semua..

Saya pasti, mungkin ada di kalangan kalian yang pernah mendengar kisah ini. Saya pun pernah, dalam sebuah program motivasi. Tapi sudah lupa bila, di mana, dan siapa penyampainya,huhu.. (muda2 dah jadi pelupa). Baiklah kita enjoy dulu, layan..

KISAH KATAK

Pada suatu hari ada sekumpulan katak-katak kecil, yang berlumba-lumba Tujuannya adalah mencapai puncak sebuah menara yang sangat tinggi.

Penonton berkumpul bersama mengelilingi menara untuk menyaksikan perlumbaan dan memberikan semangat kepada para peserta... Perlumbaan pun dimulakan.

Secara jujur, tak satupun penonton benar2 percaya bahawa katak2 kecil akan boleh berjaya mencapai puncak menara.

Terdengar ada yang berkata:

"Oh, jalannya terlalu susahhhhh!! Mereka TIDAK AKAN BOLEH sampai ke puncak."

ada juga yang berkata:

"Tidak ada kesempatan untuk berjaya...Menaranya terlalu tinggi...!!"

Katak2 kecil mulai berjatuhan. Satu persatu...

... Kecuali mereka yang tetap bersemangat menaiki menara perlahan- lahan semakin tinggi...dan semakin tinggi..

Penonton terus bersorak

"Terlalu susah!!! Tak seorangpun yang akan berjaya!!!" Lebih banyak lagi katak kecil penat dan menyerah...

Tapi ada SATU yang tetap melangkah hingga semakin tinggi dan tinggi... Dia tak mahu menyerah kalah!

Akhirnya yang lain telah menyerah untuk menaiki menara. Kecuali satu katak kecil yang begitu berusaha keras dan menjadi satu-satunya yang berjaya sampai ke puncak! SEMUA katak kecil yang lain ingin tahu bagaimana katak ini boleh melakukannya? Seorang peserta bertanya bagaimana cara katak yang berjaya itu mempunyai kekuatan untuk mencapai tujuan?
Ternyata...

Katak yang menjadi pemenang itu PEKAK!!!!  (nampak lawak tapi serius..tetibe je..)



Moral of the story:

Jangan sesekali mendengar kata orang lain yang mempunyai kecenderungan negatif ataupun pesimis... karena mereka akan mengambil sebahagian besar mimpimu dan menjauhkannya darimu.

Selalulah fikirkan kata2 bertuah yang ada. Karena segala sesuatu yang kau dengar dan kau baca boleh mempengaruhi perilakumu!
Kerana itu:
Selalulah tetap berfikiran POSITIVE! Dan yang terpenting: Buat-buat PEKAK jika ada orang mengatakan bahawa KAMU tidak boleh mencapai cita-citamu!
Selalulah berfikir:

I can do this!

AiNiey, sila mulakan dari sekarang.. I can do this!, saya boleh buat.. InsyaAllah


p/s: credit to SDKD aka eddie, saya cilok dari page beliau untuk di simpan di 'wao ai ni',hehe.. (^_^)y

Monday, December 13, 2010

Sajak Puitis

Assalamualaikum kesayangan semua..

Terutama sekali buat C.Nor yang selalu datang menjenguk, tapi tiada entri terkini,huhu.. Sila maafkan diri ini yea, wahai C.Nor ku sayang,hehe..

Sebenar hari ini saya nak kongsi sebuah sajak puitis hasil karya Sasterawan Negara Allahyarham Usman Awang. Bagaimana saya dapat sajak ini, ada ceritanya. Jadi, baca cerita ni dulu sebelum kita hayati bait-bait sajak Sasterawan Negara Allahyarham Usman Awang. Ok..

Ceritanya.. Saya baru lepas habis presentation subjek teknopen. Keluar dari bilik kuliah untuk melepaskan hajat,hehe.. Selesai melepaskan hajat, saya kembali ke bilik kuliah. Dalam perjalanan balik itu, saya terbaca puisi ini di dinding di luar bilik seorang pensyarah. Baca punya baca, ada betul jugak kata-katanya.. Jadi saya kongsikan puisi itu bersama kesayangan semua disini.. Sory, penceritaan saya tak best je,huhu.. Takpelah, kita layan puisi Sasterawan Negara Allahyarham Usman Awang, dan hayatinya betul-betul..

MELAYU itu orang yang bijaksana
Nakalnya bersulam jenaka
Budi bahasanya tidak terkira
Kurang ajarnya tetap santun

Jika menipu pun masih bersopan
Bila mengampu bijak beralas tangan

MELAYU itu kaya falsafahnya
Kias kata bidal pusaka
Akar budi bersulamkan daya
Gedung akal laut bicara

Malangnya MELAYU itu kuat bersorak
Terlalu ghairah pesta temasya
Sawah sejalur tinggal sejengkal
Tanah sebidang mudah terjual

Bait-bait puitis sajak:
Sasterawan Negara Allahyarham Usman Awang

p/s:maaf, saya tidak tahu tajuknya.. Rugi sekali saya tidak tahu tajuknya, siapa yang tahu sila kongsi yea.. (^_^)y

Monday, December 6, 2010

SALAM MAAL HIJRAH 1432

Assalamualaikum kesayangan semua..

SALAM MAAL HIJRAH 1432 buat semua. Harap-harap semua kesayangan ada baca doa akhir tahun dan juga doa awal tahun tadi. Alhamdulillah, AiNiey dapat. Semoga tahun baru ini membawa kita semua ke arah kebaikan dan sentiasa di bawah rahmat-NYA..

p/s: entri pendek sempena MAAL HIJRAH
(latest news: tengah siapkan slaid untuk micro teaching.. wish me luck, all the best to all (^_^)y

Saturday, December 4, 2010

Sesal Dahulu Pendapatan Sesal Kemudian Tidak Berguna

Assalamualaikum semua..

Benarlah kata petah, oopss..(hehe) benarlah kata pepatah, 'Sesal dahulu pendapatan, Sesal kemudian tidak berguna'..

nak story skit nie, tadi ada pegi MAHA.. (2nd time, maklum la.. dekat jek,hehe).. ada la beli barang kat agroMAS. beli kerepek ubi kayu, da try yg tester, sedap gak. so, beli la.. sekali di offer beli 4 dpt 1 free.. hmm, murah jugak. tapi, nape la aku just amik je terus,huhu.. semua perisa ada, 5 jenis. perisa asli, kari, bbq, black pepper n pedas. padahal da rasa yang tester, black pepper sedap, tapi main hentam kromo jek amik dalam paper bag tuh.. adoyai, ape la nasib..

satu lagi, baju t-shirt.. agak murah la, but nice.. mase beli try la..
1. baju labuh paras punggung -------- pass
2. berlengan panjang ----------------  pass
so, beli lah.. sekali..........




balik bilik try pakai, alamak.. sendat cam sarung nangka la pulak (iskk..iskk.. (~_~)".. await la cheq tak try betul2 tadi,huhu..
PERINGATAN: sile ukur baju d badan sendiri sms sopim baju, walhal g sopim sndiri tuh.. bukannye tempah online,huhu..

P/S: maaf entry tidak bergambar.. camera yang abang bagi saya pegang rosak,huhu..

Friday, December 3, 2010

WAO AI NI dapat award

blog picisan camni ni pn dapat award gak ke?huhu.. ape2 pn thanks buat WC coz sudi bg award ni kt wao ai ni.. so, inilah dia award yg WC bagi,hehe..


dapat bukan sebarang dapat, ade soklan yang kena d jawab,hehe..

baiklah, kita mula kan 10 saat dari sekarang,hehe.. bajet pantas je jawab soklan..

1. Berikan satu nickname untuk pemberi award
      KakKopi,hehe.. jgn marah yek WC, ni gara2 kamu kan penggemar kopi,hehe..

2. Ucapan untuk pemberi award ini
     Terima Kasih..
     kerana jadi insan kesayangan (follower) @ WAO AI NI, dan selalu jugak komen pada entry2 AiNiey.
     Thanks jugak coz sudi berkawan dengan AiNiey, & last but not least coz sudi bagi award ni kt
     WAO AI NI

3. Berikan nama 6 artis yang di minati
    Amy Mastura, Wardina Safiyyah, Maher Zain, Anuar Zain, Yuna, Ana Raffali

4. Beri award ini kepada 10 kawan blog @ follower
    Hmm.. cam WC gak la, saya x tau nk bagi kt sape.. So, sape yg nak buat, sila amik award ni yea.. di
    alu2kan,hehe..

okesssssss.. da setel (^_^) y
 

Thursday, December 2, 2010

Subhanallah

Assalamualaikum kesayangan saya semua....

Cuba lihat pd titik pd kalimah ALLAH (di bawah) selama 10 saat dan alihkan pandangan pd dinding kosong.. lihatlah keajaibannya. ...subhanallah.. rasa sgt KAGUM dgn ilusi mata kurniaanNya ini..




saya jumpe ni pada note mukabuku Zahratul (http://www.facebook.com/zahratul.mokhtar), beliau pn memanjangkan note ni. tak di nyatakan pula dari mana asalnya..

Jadi, saya cuba la. ikut arahan yang di beri. SUBHANALLAH kawan2.. cube yek klu nak alami perasaan yang saya alami..

p/s: share la, ape korang rasa (^_^) y

Sunday, November 21, 2010

Segan Dengan Insan Kesayangan Saya

Salam..
Baru dapat online selepas cuti raya seminggu, sempat lagi g cameron highland, hehe.. Nanti ada masa saya ceritakan di entri seterusnya..

"Segan Dengan Insan Kesayangan Saya".. Insan Kesayangan yang di maksudkan ialah follower saya. Terima kasih pada kalian semua, kesayangan saya. TERIMA KASIH kerana sudi follow blog saya yang x seberapa ini. Segannya saya, kalian semua dah update blog masing2, saya??huhu..

ps: Masih lagi berjinak-jinak dalam dunia blogging, harap2 kalian semua sudi membimbing saya..
pss: esok ada ujian, nak sambung study..
psss : da setel semua kerja hakiki saya, akan sambung blogwalking dan balas kunjungan insan kesayangan a.k.a my follower,hehe.. wait 4 me  (^_^) y

Sunday, November 14, 2010

JOM BERKENALAN: Khas Buat Blogger Baru


Salam perkenalan buat semua..
Pertama sekali, terima kasih pada en. BEN kerana masih lagi sudi menganjurkan  membuat segmen sebegini. Rasanya kewujudan kami, blogger2 baru seperti di alu2kan di arena blogging untuk sama2 memeriahkan alam maya ini.. (arap2 faham la ye..)


Blog WAO AI NI ini masih lagi baru, khazanah entri yang ade pun x seberapa lagi.. klu da x seberape, boleh di panggil khazanah ke??hikhik..

Anyways, SALAM PERKENALAN buat semua..
klik sini untuk tau lebih lanjut ye..

Friday, November 12, 2010

Monday, November 8, 2010

Syahadah Gadis Ateis

saya masih lagi tercari-cari buku ini. ada sape2 yg nk bagi as present,hehe..


Saturday, October 2, 2010

LATEST..

Hmm.. da lama x hapdate. xde pe nk story sgt. I'm so bz di sem, with asgmnt of cos,hehe.. amali 3 in 1 (masak + jahit + KMT).. wah, satu pakej yg lengkap utk djadikan calon isteri,hehe..

OK la,perkmbangan skrg nie tgh nk siapkan projek jahitan, skirt + blouse torso.. mggu dpn da nk anto, smbil2 study, n next week oso da final exam. wish me luck guys..

Tuesday, August 24, 2010

SALAM PERKENALAN

Dah 5 entry baru nak kenalkan diri,hehe(maaf ye kawan-kawan).. Nama sebenar saya, biarlah rahsia. Ala-ala jawapan Siti Nurhaliza menafikan percintaannya dengan Datuk K dulu-dulu (hehe..). Dalam dunia blog ini, saya hanya ingin di kenali sebagai Ainiey Bariyyah. Apa yang benar, nama saya pada IC sememangnya terdapat perkataan Aini. Betul, tak tipu ;) (siap angkat tgn ala2 nk baca ikrar lagi nie,hehe..)

Saya berasal dari Kuala Krai, Kelantan. Dilahirkan dapa 27 April 1986.. Yup, saya berbintang TAURUS, ada sape2 yang berkongsi bintang dengan saya?? Hye, kita berbintang sama.. Education?? Hmm.. UPSR dah, PMR dah, SPM dah, MATRIKULASI dah, IJAZAH pn dah.. MASTER je yang belum,huhu.. Sekarang ni duk study lagi, tapi bukan master, tapi kursus DPLI-ERT @ UPM, Serdang. Salam perkenalan orang-orang Serdang..

Ape lagi ek?? Da x tahu nk bagitau ape.. Kalau korang nak tau ape2 lagi tentang saya, bolehlah tanya ye. Insyallah saya akan menjawabnya kalau ianya bukan bersifat peribadi. SALAM, ‘Jaga Diri, Hiasi Peribadi’

Sunday, August 15, 2010

ALHAMDULILLAH, SYUKRAN YA ALLAH..

Alhamdulillah, rezeki saya disini.. Sekarang sedang mengikuti kursus DPLI-ERT di UPM, Serdang. Sebelum ini pernah bekerja sebagai QC assistant di sebuah kilang makanan di Balakong, Selangor. Kemudian dapat panggilan temuduga dari SPA, tapi bos tak bagi cuti. So, saya decide untuk resign with 24hours notice. Tapi, rezeki saya bukan di sini. Ada la dapat 2 peluang untuk temuduga sebagai PZM 2 kali, dan sebagai PTM sekali. Tapi, semuanya x dapat.. Exam pegawai Gred 41 pun dapat, siap beli e-book lagi.. Tapi x lulus jugak.. Hampir putus asa nak minta keje dengan SPA.. Last-last minta KPLI & DPLI, dua2 g exam. KPLI x dpt, DPLI dapat.. ALHAMDULILLAH, terima kasih YA ALLAH.. KAU murahkanlah rezeki hamba-MU ini..(amin).

Tentang DPLI, banyak juga rintangan yang ditempuhi,hehe.. Asalnya apply tempat exam di daerah Kuala Krai(KK), last2 dpt kat Gua Musang(GM). So, merantau la ke GM, menumpang kat rumah saudara. Dah lulus exam, dapat pulak panggilan interview(IV) di UiTM Machang. IV pukul 2pm, pagi2 lagi da keluar dari rumah. Maklumlah, dari keluarga yang berpendapatan sederhana je, kat rumah ada motor je.. Setakat nk ke bandar tu, boleh lah.. Ni kalau nak gerak ke mana2 tempat yang agak jauh skit, naik pengangkutan awam je la jawabnya.. Pagi2 da keluar, sampai tmpat IV dekat2 pkl 12t/hari. Cuaca pun x brape nak baik, hujan je hari tu.. Sampai UiTM, berjalan kaki pulak nak masuk ke tempat IV. Agak jauh la jugak..

Betullah cakap Pn. Shahrom (my lecture @ KMPP), “Kalau sudah ditakdirkan rezeki itu milik awak, ia takkan ke mana. Cuma cepat atau lambat sahaja. Senang atau susah untuk mendapatnya”. ALHAMDULILLAH, SYUKRAN YA ALLAH..

p/s: KMPP – Kolej Matrukulasi Pulau Pinang, ade saper2 ex-KMPP?? Salam Perkenalan..
p/ss: Doakan semoga saya berjaya ye..

Saturday, August 14, 2010

GAMBAR PERTAMA..




saje cuba2, sebab x pernah lagi masukkan gambar kt entry.. cantik gak..

ni gambar anak buah, ALHAMDULILLAH, 1st time dpt anak buah terus dpt dua..

Friday, June 18, 2010

FREE ADVERTISING??!

18-Jun-10 @16:51:25

RM0.00 Tambat hati yang tersayang dengan kata2 yang romantik dengan Madah Cinta. Pastinya menyentuh sanubari si dia.Hantar ON MC ke 28444.

Sender: 28444

Hmmm.. selalu le jugak aku dapat mesej2 macam ni, biasanya aku delete je.. Tapi kali ni, aku share je kat sini. Maklum la, sekarang kan dah ada blog. Still baru lagi nak bernafas dalam dunia blogging nie. Paling koman pun, sekali sebulan je entry aku mesti ada. Diorang ni silap target la hantar mesej2 cenggini kat aku.. Aku ni still single mingle lagi, geng Cik Bun Bun la katakan,hehe..

So, pada sape2 yang perlukan kata2 yang romantik dengan Madah Cinta, dan pastinya menyentuh sanubari si dia. Sila tekan MENU pada henset anda, pilih MESSAGES, pilih CREATE MESSAGES, dan taip ON MC, the hantar ke 28444.. Hahhaa..sistematik betul aku tolong promotekan no nie..

Thursday, May 20, 2010

PERUTUSAN RATU SEHARI?!

Amacam, okey tak tajuk entry kali nie?? Selalu kita tengok pada kad jemputan, biasanya di tulis 'PERUTUSAN RAJA SEHARI' kan?? betul tak saya cakap?? Contohnya macam kad jemputan yang saya terima kat bawah ni.. Tapi yang ni, takde kaitan pun dengan 'PERUTUSAN RAJA SEHARI' ataupun pengumuman bahawa saya akan berkahwin pada dot..dot.. (Yup, saya mahu kawen, sape yang tak nak. Kan? kan?..hehe,gatal..) Tapi belum, belum sampai masanya lagi.. Oleh kerana lambat lagi saya akan berkahwin, maka jadilah saya sebagai RATU SEHARI terlebih dahulu pada kali ini sebelum menjadi RAJA SEHARI pada lain masa.. Tujuannya adalah untuk meluahkan isi hati ke-OVER-an (over ke??Biasalah, orang mahu kawen, sape tak eksited..kan??) seorang kenalan yang bakal berkahwin pada bulan JUN nanti, tapi bukan SUE yang di bawah yer.. YE, beliau yang di maksudkan itu agak excited.. tapi saya sedikit terkilan & terasa (haha, tak pepasal je aku nie)..


Persoalannya di sini, KENAPA??

Adakah saya jelous/ cemburu/ iri hati/ dengki?

Adakah saya tidak gembira dengan berita gembira bahawa beliau akan menamatkan zaman bujangnya?

Adakah begitu, adakah begini, adakah itu, adakah ini.. bermacam-macam lagi alasan?..bla..bla..bla..

OH TIDAK sama sekali, saya sangat gembira dan bersyukur kerana beliau akan membina masjid dan meneruskan legasi teman seperjuangan yang akan melayari bahtera alam perkahwinan.. (haha, ayat tak bley blah kan ;) ALHAMDULILLAH, seru beliau sudah sampai.. Semoga semuanya berjalan dengan lancar dan jayanya.


Sebenarnya saya hanya ingin berkongsi pandangan/luahan tentang isi kandungan pada undangan/jemputan beliau sebagaimana seperti kalian boleh lihat di bawah ini. Yup, beliau mengaplikasikan teknologi untuk menjemput kenalannya.. Rasanya tak perlulah saya bagitau aplikasi apa, semua orang tahu tentang laman sosial tersebut. Betul tK?? Sebagaimana undangan di bawah:


Semuanya okey, tiada masalah.. Lebih2 lagi yang saya right-kan tue, rancang perbelanjaan dan perjalanan.. Yang sebut2 tentang hadiah tue, x sesuai saya rasa. Perlu kah kita mention pada tetamu yang x dapat hadir supaya poskan hadiah?? Yang besarrrr punyee sebagai pengganti diri, bak kata beliau la, bukan saya yang kate,hehe.. Mungkin beliau bergurau je sebenarnya, sebab ada <hahahahaha> kat situ sebagaimana di atas.. Tapi saya nak bagi juga la, saya punya pandangan. Rasanya tak perlulah nak mention pasal gift ni. Gift ni sebenarnya terpulang la pada tetamu, samaada diorang nak bawa atau tak. Dan ingatlah tujuan sebenarnya sesebuah walimah itu diadakan, iaitu untuk menghebahkan kepada kenalan akan status baru anda sebagai suami isteri bagi mengelakkan fitnah daripada berlaku (Betulkan saya kalau silap). Selain itu juga, kita ingin meraikan majlis kita bersama sahabat handai, rakan taulan dan saudara-mara bagi memeriahkan majlis tersebut.

Ini hanyalah pandangan/luahan saya, tuan punya body jangan la terasa nyer..huhu.. Maaf di pinta kalau terasa, dan jangan di simpan di dalam hati. Apepun, "SELAMAT PENGANTIN BARU" buat sue&shay, dan semua teman dan kenalan yang bakal melangsungkan majlisnya pada cuti sekolah nanti ye.. semoga berbahagia hingga ke akhir hayat..

Sekian sahaja perkongsian kali ini, semoga berjumpa lagi di lain waktu.

Tuesday, April 27, 2010

NEWBIE - WELCOME and HAPPY BIRTHDAY

ASSALAMUALAIKUM dan Salam Sejahtera..

Firstly..

WELCOME aka SELAMAT DATANG aku ucapkan kat MySelf aka MISS EYNI (ME) ke dunia blogging..hehe ;)
Sebenarnya dah lama nak berblogging nie, skrg baru berkesempatan,hehe.. (alasan je tue ;) Banyak juga la pengaruh yang membuatkan ME nk berblogging sama nie, ape ye?? Hmm..next time je la ME citer..
Finally, ME da create acc gmail n blogspot.. then choose to publish ME nyer 1st entry today@27 April 2010 b'coz....




today



it's



MY BIRTHDAY


Secondly.. (ader ker??)
dis blog. "Eye's of Eyni" (at dis time, next time mybe ada perubahan kot??) is as the birthday present to ME.

NOTA KAKI:
1. hopefully dpt la berblogging spt mereka2 (sape erk??) juga.. doakan ME ye..
2. ME klu online, slalu je blogwalking kesana kesini.. skrg nie kna stop skjp, nk prepare utk IV. Next week me ad IV, doakan ME berjaya ye.. seperti kawan2 yang laen juga.. INSYAALAH..